Vodka se produce foarte ușor.
Fermentat, distilat,
turnat în pahare. Nu tu alchimie complexă, nu tu învechire în butoaie alese.
Vodca n-are timp pentru fasoane, sute de milioane de însetați o așteaptă în
fiecare zi ca pe apă.
În prima etapă, legumele sau cerealele
sunt puse într-o cuvă asemănătoare unei mașini de spălat. Prin rotire,
echipamentul zdrobește ingredientele; “piure”-ului i se adaugă malț care va
grăbi transformarea amidonului în zahăr.
Următorul pas e sterilizarea
decoctului, prin fierbere și adăugarea de acid lactic. Această substanță crește
aciditatea și ușurează fermentarea, ucigând bacteriile nedorite. Odată
sterilizat, decoctul inoculat cu drojdie e pus la fermentat în tancuri închise,
între două și patru zile.
Când zahărul s-a transformat în
alcool etilic, începe distilarea. În general, vodca se distilează de mai multe
ori –produsele premium pot trece chiar și prin cinci distilări.
DISTILAREA
Puține “vodcării” mai folosesc
alambicul simplu; acesta, deși produce un alcool care păstrează din aroma
ingredientelor folosite, nu e atât de eficient, iar distilatul nu are tăria
necesară,trebuind rectificat (redistilat).
Majoritatea marilor producători
se bazează pe alambicuri tip coloană de distilare, compuse din camere de
vaporizare suprapuse. Decoctul fierbinte este “plimbat”în continuu prin aceste
camere, până când vaporii de alcool se condensează în vârful coloanei de
distilare. Alcoolul neutru rezultat nu are nici gust, nici culoare, dar se
laudă cu o tărie de 95-100%.
A treia etapă importantă pentru
viitoarea vodcă este filtrarea, care poate avea loc are loc atât în timpul
distilării cât și după aceasta. În general se folosește cărbunele, dar
producătorii mai extravaganți recurg la argint, cristale de cuarț sau orice
altceva dă bine la marketing.
În final, alcoolul pur este
combinat cu apă până își coboară tăria la 40%. Acum, vodca e gata să ajungă în
pahare singură sau în cele mai surprinzătoare combinații, deși ceva ne spune că
nu va rămâne mult acolo.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu